divendres, 17 de maig del 2013

Les rondalles i la empatia


Les rondalles, són un tipus de jota cantada i improvisada que avui dia encara es canta a les Terres de l’Ebre. El seu tret més característic és la improvisació i la temática, sempre relacionada amb aspectes de la vida privada (festeig, matrimoni, amistad…) o de la comunitat.

Els cantadors de rondalles també s’anomenen enversadors perquè sempre canten amb la mateixa base melòdica donant més rellevància al missatge cantat. El missatge ha de ser totalment personalitzat i improvisat per la qual cosa cal tenir grans dosis d'empatia. 

El  moment més àlgid de les rondalles va ser des de finals del segle XIX fins a meitat del segleXX. En aquella època els enversadors acostumaven a ser d’origen humil i fills de pagesos que cantaven les rondalles per tal d’obtenir ingressos addicionals.

La rondalla es feia mitjançant una ronda nocturna on es cantava a tot aquell que pactava previament  amb l’acompanyant  (ara en dirìem representant) del cantador.

Val a dir que les rondalles han perdurat  anys i anys gràcies a l’enginy , la gràcia i la inspiració dels cantadors  i ,sobretot, la seva capacitat d’empatia

Pepe Montserrat “Lo Casat” va ser un d’aquells joves, fill de pagesos que en el seu dia va posar en pràctica la empatia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada